AZ ÉLETÜNK VARÁZSLATOS PILLANATAI

Szívtől szívig-dobókocka és
A kicsik Szívtől szívig-dobókockája

A Csillaggyertyafény Alapítvány Varázskocka címmel alkotta meg a három részes filmsorozatát 2020-ban, bemutatva a Szívtől szívig-dobókocka 10 éves Föld körüli útját. A dobókocka hogyan született meg? Miért kapta ezt a nevet? Hogyan lehetséges, hogy gurul, magyar, angol, finn, német, spanyol nyelven? Miért készül könyv a varázslatos történeteiről? Vajon, hogyan kapcsolódnak be sokan szerte a világon a varázskocka gurításába? A válaszok folyamatosan születnek az élet történéseiben.

Budapest XVI. kerület Cinkotai Huncutka Óvodában két kisgyermek öltözködés közben összevitatkozott. Egyikük megszólalt: „Tudod ma a szívesség- figyelmességet gurítottuk a kockával!” Csend! Varázslat! Átölelték egymást és egy harmadik óvodástársuknak segítették bekötni a cipőfűzőjét. (Mihályi Éva óvodapedagógus)

Nagyváradi Evangélikus-Lutheránus Óvodában történt. Egy kislány belső csendjére vágyott és kérte, hogy guríthasson a kockával. Varázslat! A játék az első szeretetnyelvünknél a csendnél állt meg. Kiderült a többi gyermek is csendre vágyott. (Sziráczki Katalin óvódapedagógus)

Nagytarcsai Szivárvány Evangélikus Keresztyén Óvoda története: Az óvoda testülete szakmai kirándulása során betért egy étterembe és a felszolgálót nagyon fáradtnak látták. Így közösen elhatározták a pedagógusok, hogy a szeretet jegyében elismerő szavakat és figyelmességet adnak a pincérnőnek. Mosoly közepette, kedves szavakkal köszönték meg többször a kiszolgálást. A szeretet ereje működött és az étkezés végén már kedves beszélgetés is folyt a kiszolgáló embertárssal. Szép, örömteli lett mindenki napja.

Nagytarcsai Csillagszem Óvoda története: Egy kisfiú szomorúan érkezett az óvodába. A mindennapokban is nehezen fejezte ki az érzéseit. A Szívtől szívig-dobókocka képei ott voltak felragasztva a szekrényre. Odament a rajzokhoz és az óvó néninek rámutatott a képre, a szívesség-figyelmesség szeretetnyelvre, amit segítségnyújtás nyelvjárásban sajátított el. Így fejezte ki az érzéseit. Megérkezett a segítség is szíve fájdalmára és újra tudott örülni. (Bulláné Fellegi Klára óvodapedagógus)

A Szívtől szívig-dobókocka játékos formában támogatja a kapcsolatteremtést az emberi közösségekben: az érzések kifejezésének megtanulását segíti. Rámutat a másokkal való törődés egyetemes értékére. Segít megtanulni az elsődleges szeretetnyelvet és felismerni a szeretet kifejezésének nyelvjárásait. A gyógyító csend áldásait mutatja meg. Gyakorlati eszköz a fejlődéslélektan területein. Támogatja az önismeret útján a gyermeket és felnőttet az élet különböző helyzeteiben, történéseiben.

Gary Chapman antropológus, pszichológus, lelkész alkotta meg az öt szeretetnyelvet több éves kutató munkája során. Az Egymásra hangolva, Gyerekekre hangolva című könyveiben írja:

„Véleményem szerint alapvetően öt szeretetnyelv van, azonban számos nyelvjárás van. (1. Minőségi idő, 2. Elismerő szavak, 3. Szívesség-figyelmesség, 4. Ajándékozás, 5. Testi érintés.) A szeretetnyelv egyetemes, ám ahányan vagyunk, annyiféle nyelvjárását beszélünk. Úgy vélem, hogy ha felfedezzük és megtanuljuk társunk szeretetnyelvét, rátalálunk az életre szóló szeretet titkára. Minden embernek van egy elsődleges szeretetnyelve, ezen a csatornán tudja feltölteni a szeretettankját. A felnőttek általában két szeretetnyelvet használnak a mindennapokban. A gyermekeknek mind az ötöt fontos megmutatni. A szeretetet is tanulhatjuk, mint az anyanyelvünket.”

Az elsődleges szeretetnyelv negatív használata megsebezheti a másikat. Az elismerő szavaknál például egy bántó szót nehezebben él meg a másik ember, amennyiben az elsődleges szeretetnyelve az elismerés. Ha felfedezzük és használjuk a másik szeretetnyelvét, gyökeres változást tapasztalunk a viselkedésében.

A nehézségek ott kezdődnek, amikor üres az ember szeretettankja, nem ismeri saját vagy a környezetében élők elsődleges szeretetnyelvét, más szeretet csatornán próbálja megoldani a problémát.

A szeretettank kifejezés Ross Campbell névéhez fűződik. Tele szeretettankkal másként viselkedünk, mint üres tankkal. Meddig van most a szívünk szeretettel, boldogság érzéssel a 0-tól 10-es skála listán? Ezt a kérdést nemcsak magunktól, hanem másoktól is megkérdezhetjük.

A Szívtől szívig-dobókockát Börönte Márta lelkész, mentálhigiénés szakember, lelkész, EMK-társtréner, gyászfeldolgozási specialista alkotta meg 2010-ben egy tréningre készülve. Budapesten a XVI. kerületi Corvin Művelődési Ház – Erzsébetligeti Színház adott otthont az alkalomnak. Az alkotó fakockára felragasztotta az öt szeretetnyelv szavait, akkoriban olvasta Eileen Caddytől és Keresztes Jánostól, hogy a csend az első szeretetnyelvünk. Így lett 1+ 5 szeretetnyelv hiszen a csendből fakad az öt szeretetnyelv. A csendes, nyugodt pillanatok segítik az embert a szeretet kifejezésében, megélésében. A csendben tud erőt kapni az ember, hogy a másikat elismerő szavakkal lelkesíthesse, kitalálja milyen ajándéknak örül a párja, vigasztaló ölelést ad gyermekének, jelen tud lenni a munkatársa nehézségében és feltöltekezik az élet feladataihoz. Az értő figyelemhez is itt kapja a türelmet.

A kocka hatodik oldalára így került felelső szeretetnyelvünk: a csend. Katona Erzsébet gyógypedagógus, trénertárs adta a kockának a nevet: Szívtől szívig- dobókocka.

A módszert, hogy egy fakockával lehet gurítani a mindennapokban és a szeretet üzeneteit ily módon átadni, Börönte Márta Chiara Lubichtól a Fokolare Mozgalomtól vette át. Családokban, óvodákban, iskolákban, gyülekezetekben, munkahelyeken, társadalmi közösségekben gurítanak a kockával, naponta, hetente majd figyelnek az üzenetre és elindulnak a párbeszédek az átélt varázslatokról.

Gary Chapman és Börönte Márta személyesen találkozott 2017-ben Budapesten. Gary Chapman elmondta, hogy a világon a Csillaggyertyafény Alapítvány az első, hogy a dobókocka által már óvodai környezetben megmutatja a szeretetnyelveket. Gurított a kockával és az első szeretetnyelvünk a csend üzeneténél állt meg. Közös örvendezés pillanata volt a kockagurítás.

Óvodai környezetbe először Verebi Ilona óvodapedagógus vitte 2011-ben a kockát a Budapesti XVI. kerületben. A Duna TV Család barát műsorában a Jónak lenni jó jótékonysági műsorában 2013-ban a játék használatát be is mutatta óvodai környezetben. A kocka történetében így vált szükségessé, hogy a gyermekeknek az ő életüknek megfelelő ábrák szülessenek. Ezt Fenyő Ágnes készítette el és Lóránt Mónika szerkesztette meg.

A Szívtől szívig-dobókocka öt éves születésnapjára a játék kibővült Dobó Bobó négy generációs önismereti társasjátékká, használatáról Tagai Péter készített filmet. A társasjáték alkotói: Kurekné Fehér Katalin, Somlainé Kiss Viktória, Vasvári Tünde, Farkas Györgyné, Tagai Péter, Börönte Márta. A társasjáték tartalmaz érzelemkártyasorozatot. Segíti felismerni, elsajátítani az érzéseket: öröm, fájdalom, boldogság, hála, gyász, félelem, harmónia, nyitottság…

A Csillaggyertyafény Alapítvány elindította az Országos Szakmai Konferencia sorozatát 2009-ben.

A harmadik konferencián Bisztrai György bábművész állatfigurákkal jelenítette meg a szeretetnyelveket.

Gary Chapman a Tökéles pajtás című könyvében is állatfigurákkal segíti a gyermekeket az elsődleges szeretetnyelvük felismerésében. Jelzi a felnőtteknek, hogy ne árulják el a gyermeknek, hanem irányítsák őt úgy, hogy erre saját maga jöhessen rá. Csodálatos élményt jelent a gyermeknek, ha a saját nyelvén fejezzük ki a szeretetünket és a nehézségben segít megoldani a problémát. A gyermek szeretettankja feltöltődik és kiegyensúlyozott lehet.

A Szívtől szívig-dobókocka 2020-ban lett 10 éves és megszületett a „testvére” kis és középső óvodai csoportosok számára: A kicsik Szívtől szívig- dobókockája. Ezt a nevet Tagai Péter és Börönte Márta adta.

Döbrentey Ildikó meseíró és Levente Péter önképző társaslény, művészházaspár szakmai beszélgetésben, saját otthonunkban segítette az új kocka megálmodását, létrejöttének első pillanatait Börönte Mártával és Tagai Péterrel.

Sokat gondolkodott az alkotó Börönte Márta, hogy az új kockára milyen szavak kerüljenek, hiszen a kicsiknek nem könnyűek a szeretetnyelv szavai: minőségi idő, elismerő szavak, szívesség-figyelmesség, ajándékozás, testi érintés, első szeretetnyelvünk a csend.

A kiindulási alap ebben az életkérdésben az volt, hogy a szeretet kifejezésének öt módját használja az ember szerte a világon. Ezt mutatja be Gary Chapman 50 éves munkája nyomán.

Öt szeretetnyelv kifejeződésben, szívbéli megnyilvánulásban éljük meg alapvetően a szeretetet bárhol a világon, ugyanakkor mindenki használja a saját nyelvjárását. A gyermekek később az alap elnevezéseket fogják használni. A felirat a kockán az óvodában a pedagógust, más szakembert, szülőt segíti a téma felvezetésében, megélésében. Így maradt mindkét kockán az 1+5 szeretetnyelvek egyetemes elnevezése.

A két kocka 3 éven át tudja segíteni megtanulni a szeretetnyelveket az óvodában. A színek is azonosak a két kockán a szeretetnyelveknél. Egy példa: a minőségi időnél a világoskék szín jelzi mindkét kockánál ezt a szeretetnyelvet.

Tapasztalataink szerint a színek segítik megtanulni a szeretetnyelvek kifejezéseit a gyermeknek.

Összegyűjtésre kerültek a szeretetnyelvek nyelvjárásai, hogy segítsék a pedagógust, más szakembert, szülőt.

Szeretetnyelvek és nyelvjárásai

Minőségi idő: jelen varázsa, áldott idő, értő – osztatlan figyelem, együtt lenni szeretetben, én-idő, megosztani az időt, együttlét öröme, meghitt párbeszéd, megmutatni a kitartást, mint minőséget, séta, éneklés, olvasás, beszélgetés önmagunkkal, csendes elvonulás, közös álmodozás, hobby, érzés-gondolat megosztás, bizalmas beszélgetés, együttérzés ideje, közös élmény felemelő érzése, életre szóló pozitív élmény, közös élményben emlékezés.

Elismerő szavak: hálaadás, bátorítás, kedves szavak, szóbeli megerősítés, másikban rejlő lehetőségek kibontakoztatása, „szeretlek” szó kimondása, szelíd szavak, szívből történő szavak kifejezése, ujjongás, Isten dicsőítése, leírt bátorító szavak elküldése, újra olvasás öröme, mások előtti elismerés, Igazán értékelem játék.

Szívesség-figyelmesség: szeretetben szolgálni, másik helyett megtenni valamit, a segítés értékét megmutatni, a másikkal való szeretetben történő bánásmód nyelve, szavak helyett tettek, cselekvő szeretet, óvoda kifestésének adománya, önkéntes munka, misszió, tudásképesség átadása ellenszolgáltatás nélkül, süteménysütés, örömet szerezni egy cselekedettel, gyermekekkel idősotthonban látogatni, segítségnyújtás.

Ajándékozás: a szeretet látható jelképei, önmagunk odaajándékozása jelenlétünkkel, jelenlét ajándéka, tárgyi ajándékok, adni vágyás lelkülete, ajándékozás művészete, apró ajándékok értéke, adományozás, egy pohár víz átadásának szeretete, levélírás bátorítással, igés lap küldés, adományozó programokon részvétel, szeretetre emlékeztető tárgyak, kézzel fogható jel, hogy szeretlek, a szeretet és adni vágyás kapcsolat megélése, saját magunk készítette ajándék értéke, egy kis levél a másik zsebébe téve: szeretlek.

Testi érintés: ölelés, váll érintése elismerésként, vigasztaló simogatás, gyengéd érintés, birkózás, tenyerek összeérintése, kézfogás, taps, Isten ölelő karjaiban lenni, ölelés napja, páros ölelés gyakorlata, áldás osztás, átkarolás, felsegíteni az elesett embert, érintés hatalma, ruhát megigazítani a másik emberen, a másik ember javára történő szeretet érintés, fizikai távolság esetén kép küldés.

Első szeretetnyelvünk a csend: feltöltekezés ideje testben, lélekben, félelmek elengedésének ideje, imádság ideje, a benső hang meghallása, önismeret útja, a békesség és szeretet követeivé válni, fájdalmak begyógyulásának ideje, érzelmek felismerésének helye, fizikai gyógyulás lehetősége, stressz kezelés.

A felnőtteknél a szeretetnyelv teszt kitöltése is segít az elsődleges szeretetnyelv megtalálásában. Gary Chapman három kérdés megadásával is segít felismerni az elsődleges szeretetnyelvet: Hogyan fejezem ki leggyakrabban a szeretetnyelvemet? Mire panaszkodom leggyakrabban, hogy hiányzik? Mit kérek leggyakrabban? A gyermekeknél Gary Chapman Tökéletes pajtás című könyve útmutatást ad a szülőknek, hogy közösen találjanak rá a „szívnyelvre”.

A Csillaggyertyafény Alapítvány létrehozta a „Harmonikus élet a Szívtől – szívig dobókockával!” felnőtteknek szóló tréningjét 2019-ben. Tóth Krisztina a Harmónia Léleksziget vezetője és az alapítvány kuratóriumának elnöke Börönte Márta örömmel mutatja be a szeretetnyelveket az önismeret útján más témákkal.

A hatodik Országos Szakmai Konferenciára készítette el Tagai Péter Az óvoda varázskockája című filmet, mely bemutatja a kocka használatát óvodai környezetben. A film létrejöttét segítette Dr. Pécsi Rita PhD, neveléskutató, főiskolai docens a konferencia fővédnöke, Nagytarcsai Szivárvány Evangélikus Keresztyén Óvoda, Nagytarcsai Csillagszem Óvoda.

A konferencián ünnepi bejelentések közepette, megnyílt a lehetőség, hogy Az életünk varázslatos pillanatai címen egy könyv jöhessen létre a csodálatos történetekből a kocka használata által.

A Szívtől szívig-dobókocka és A kicsik Szívtől szívig – dobókockája papírformátumban letölthető az alapítvány honlapjáról és filmek is megtekinthetők a használatáról a Nagyváradi Evangélikus-Lutheránus Óvoda, Nagytarcsai Szivárvány Evangélikus Keresztyén Óvoda a Nagytarcsai Rozmaring Néptánc csoport és sok más közösség életéből a határon innen és túl.

 

A “KICSIK SZÍVTŐL SZÍVIG-DOBÓKOCKÁJA” PDF LETÖLTÉSE


Gurul a kocka szívemtől szívedig!

Varázslatos gurítást!

Copyright © Csillaggyertyafény Alapítvány 2019.