Szívtől szívig — dobókocka

„Ahol nincs szeretet, oda vigyél, így szeretetre találsz majd.” 
Keresztes János

„Mi lehet fontosabb annál, mint hogy szeressünk és szeretetet kapjunk?”- teszi fel a kérdést Gary Chapman. A teológus-antropológus könyveiben arról ír, hogy az emberek különböző „szeretetnyelven” beszélnek. Érzelmi szempontból közelítve öt fő módon fejezik ki szeretetüket:

 1. Elismerő szavak
 2. Minőségi idő
 3. Ajándékozás
 4. Szívesség- figyelmesség
 5. Testi érintés.

Mindenkinek van egy elsődleges szeretetnyelve, amit használ, amire szüksége van. A harmóniában élő ember kapcsolataiban ismeri saját és embertársainak szeretet nyelvét. Az életünkben csodálatos ajándék, hogy folyamatosan többek lehetünk tanulással, növekedhetünk szeretetben, megtapasztalhatjuk az adok-kapok áramlását, az univerzumban gyógyító empátiával élhetünk, s tehetjük mindezt hálaadással.

„A szeretet elkezdődik, és sohasem fejeződik be.”
Sant Darshan Singh 

Életünk útját segít bejárni a Szívtől szívig — dobókocka. Az egyik pillanatban elismerő szavakkal emelem fel a másikat boldogságra. Következő alkalommal ott a felismerés: csendre van szükségem. A harmadik élet-történésben örömmel ölelem át a másikat és minőségi időt élünk közösen. Szeretet-történésekről van szó, amiben boldog lehet az ember.

A Szívtől szívig — dobókocka segíti figyelmünket a szeretet nyelvein tartani a játék örömében.

A Fokolare közösségben (a fokolare szó jelentése családi tűzhely) megalkotott szeretet-dobókocka példájára született meg a Szívtől szívig — dobókocka. Chiara Lubich, a Fokolare mozgalom elindítója a szeretet egységének tolmácsolásával ajándékozta meg a Világot a szeretetdobókocka által. Hafenscher Károly így ír a közösségről:

„Olyan tűzhely, ahol nemcsak melegedni lehet fagyos időkben, de szükséges parazsat is emelni belőle, ami lángra lobbantja mások hitét.” 

A szeretet-dobókocka oldalain ezt olvashatjuk:

 1. Elsőként szeretek
 2. Eggyé válok a másikkal.
 3. Kölcsönösen szeretjük egymást.
 4. Jézust szeretem a másikban.
 5. Szeretem az ellenségemet.
 6. Mindenkit szeretek.

A családok reggel együtt gurítanak a kockával, elolvassák az üzenetet, útmutatást és napközben igyekeznek megtartani, este pedig megbeszélik, hogyan tudták a szeretetet megélni. A családon belüli összetartó erő eszköze lett a szeretet dobókocka, így a családtagok közelebb kerültek egymáshoz, másokhoz, a Szeretet Forrásához.
A Szívtől szívig — dobókockát ugyanígy lehet használni.

 

A Szívtől szívig  — dobókocka születése

A Csillaggyertyafény Alapítvány örömmel alkotta meg az Alitera Kft-vel a „Párbeszéd szívtől szívig” harmincórás (oKM- 4/276/2009; FAT: PLB-1297) akkreditált képzést és mini tréningjeit, a harmonikus emberi közösségek kialakítása érdekében. Az egyik tréningre készülve (2010.10.15.) született meg Börönte Márta kuratóriumi elnök (evangélikus lelkész, mentálhigiénés szakember, EMK-társtréner) szívében a Szívtől szívig — dobókocka, mivel elkötelezett hirdetője a szeretet dobókockának. A grafikát Lóránt Mónika tervezte.

A dobókockára felkerült Gary Chapman által megnevezett öt szeretetnyelv. Keresztes János és Eileen Caddy gondolatát olvashatjuk a hatodik oldalon, akik felismerték, hogy a csend az első szeretetnyelvünk. Számunkra ebből táplálkozik az öt szeretetnyelv. A két szó, első és szeretet összefonódott a kockán. Nagy titok ez! A Szívtől szívig – dobókocka papíralapú változatát kisgyermekek részére megtervezte és rajzolta Fenyő Ágnes grafikus. A nevet Katona Erzsébet (Alitera Kft.) gyógypedagógus, önismereti tréningvezető adta, nagy örömmel.

Film is készült a Szívtől szívig — dobókockáról, amit örömmel néznek meg családok, gyülekezetek, oktatási intézmények, nonprofit közösségek, önismereti csoportok, a téma iránt érdeklődők. A film előadói a III. Országos Szakmai Konferencia témájának sorrendjében Börönte Márta (minőségi idő); Pongor-Juhász Attila (testi érintés); Farkas Erzsébet, a Fix TV csodálatos előadója, spirituális pszichológia-, transzperszonális terapeuta (szívesség-figyelmesség); Levente Péter önképző társaslény (elismerő szavak); Döbrentey Ildikó meseíró (ajándékozás); Simon László, a Gyémántok c. könyv szerzője, a Sawan Kirpal Ruhani misszió — Spirituális Tudomány Magyar Közösségének egyik vezetője (első szeretet-nyelvünk, a csend).

„Senki sem magától lett olyan, ami. Mind ezernyi más emberből vagyunk. Bárki, aki valaha is kedvességet tett nekünk, vagy bátorítóan szólt hozzánk, része lett a mi karakterünknek, gondolatainknak, sikereinknek is.” George Mattheus Adams 

A Szívtől szívig — dobókocka gurul Az Életem táncai a Szeretet Forrásával, magammal, másokkal önismereti tréningen is, amit Börönte Márta alkotott meg, és örömmel adja át 25 év tapasztalatait elméletben, gyakorlatban, tudatosság játékaiban, rövid filmvetítésben.

Az alapítvány 2007-ben alakult meg Pongor-Juhász Attila üzleti motivációs előadó-tréner, a Pongor Publishing Üzleti Kiadó ügyvezető-tulajdonosa álmaként és anyagi támogatásával. Honlapunkon nyomon követhető az alapítvány közhasznú szolgálata, programjai, kiadványai.

Gurul a kocka, megáll szeretetre hívva a szívednél és a szívemnél az öröm körforgásában.
Örömmel várjuk a visszajelzéseket arról, hogy hogyan változtatta meg életét a Szívtől szívig-dobókocka a szeretet jegyében.
Szívesen olvassuk játékötleteit is, lehet, hogy egy könyv születik meg az írásokból. Csodákra hívva!

„Az életem táncai a Szeretet Forrásával, magammal, másokkal” tréning témái:

 • Benső erőforrás keresése
 • Erőszakmentes kommunikáció — zsiráfnyelv
 • Antipátia, szimpátia, empátia
 • Párkapcsolati játszmák
 • A kommunikáció öt lépcsője
 • Iránytű tizenkét elakadt élethelyzetre
 • Veszteségnek látszó nyereségek
 • Elsődleges szeretetnyelv
 • A düh négy lépcsője és feloldása
 • Érzelmi szabadságra jutni
 • Nemet mondani lelkifurdalás nélkül
 • A megbocsátás felszabadító ereje
 • Láthatatlan színház tapasztalata
 • Az érintés ereje
 • A gyász folyamata
 • Ünnep, hálás szívvel
 • A mozgás, a tánc gyógyító ereje
 • EMK-pirula
 • A meghittség iskolája

 

Varázslatos gurítás!
Gurul a kocka szívemtől szívedig…

Miért gurítják a Szívtől szívig – dobókockát öt földrészen át magyar, angol, finn, német, spanyol nyelven? (Ausztrália, Ausztria, Dél-Afrikai Köztársaság, Finnország, Fülöp-Szigetek, Görögország, Hollandia, India,  Kanada, Kína, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Románia /Erdély/, Svédország, Szaúd-Arábia, USA)

Az öt szeretetnyelvünk és még a családon belül elindul a tápláló jelenlétben a párbeszéd:

 • az ember-felőrlő konfliktusok felére csökkenhetnek
 • a szülői párkapcsolatban a gyermek megtapasztalja a kölcsönös elfogadást
 • a munkahelyen segíti a megértő, támogató figyelmet, erősíti az együttműködést
 • az óvodákban megtanulják a gyermekek az adakozás művészetét
 • az iskolákban a tanulók megélik a gyógyító csend áldásait is
 • az ember rátalál szívében a kincsekre: az érzésekre

 

Börönte Márta
kuratóriumi elnök

Fotó: Börönte Márta

Kiadványaik megvásárolhatók az alapítvány székhelyén:

1161 Budapest Hősök tere 10-11. előzetes telefon egyeztetés után vagy megrendelhető
06 1 405-4877 telefonszámon, illetve a gyertyafenyecske@gmail.com e-mail címen

A dobókocka otthon is elkészíthető változata letölthető innen.

Fotók (kivéve a másképp jelzettek): Tagai Péter

 

Copyright © Csillaggyertyafény Alapítvány 2019.